Barsviken – Malviken

 

Varje sista april brändes det en jättebrasa på detta berg. Mycket folk samlades där med smällare och fyrverkerier och våren hälsades välkommen.

 

Nu varje midsommarhelg samlas sommarstugeägare och fastboende. Varje person som går upp på berget får ta med sig en sten, som de lägger i en ring som blir till en mur, Kalles Rulsmur. De har fika med sig och har mycket trevligt tillsammans. De flaggar på berget. Flaggstången uppsattes där då kapellet återinvigdes den 3 juli 1927.

 

Ett berg som kallades Jälberget användes för att torka strömmingsjäl, som korna fick festa på.

 

En plats kallas Harn  och där sattes potatis gammalt av fiskarna och bönderna,  och ligger vid fiskebodarna. Senare blev platsen fotbollsplan.

 

Vid Bånggrundet finns vattenståndsmärken inhuggna i berget, inhuggna av kända fiskare.

LAB(Lars August Bång), OB (Otto Bolin), AG(Abraham Godin), LG(Lars Godin)

 

Hamnens äldsta sjöbod revs I Malviken våren 1980, troligen  uppfördes den under 1700-talet. Stockarna var ej planhuggna utan i stort sett runda.

 

I en köpehandling från den 28 februari 1862 tillhörande Nils Skoglund undantogs en varvsanläggning.

Följande fartyg byggdes på Barsvikens varv:

1806 Vulcan, skonert 37 läster

skeppare H C Fröberg, Nyland

1848 Tjänarinnan, slup, hemort Åvikebruk

1855 Karl, skonert, 62 läster, Th R Brisman Härnösand

1856 Barsviken, slup 24 läster, HG Burström Härnösand

1856 Häggdånger, slup 24 läster, N Bostedt Härnösand

1856 Alfred, brigg, 116 läster, JJ Hamberg

Kapten Nils Nyblom står som redare för skonerten Carl, slupen Barsviken, slupen Häggdånger och briggen Alfred.

 

Det har funnits många handelsbodar I fiskelägena. Det har funnits en affär i ett kokhus som Yngve Zetterström bor i på somrarna. På den tiden ägdes boden av Ida Nordkvists bror Olle Selin.

Omkring 1900 öppnade Erik Westerholm i Malviken affär där Arne Forsman nu bor. 1917 överläts affären till P Jakobsson som bodde i Åvike och hade affär även där, så detta blev en filial. 1926 övertogs affären av S Israelsson som i sin tur överlät den 1928 till Fredrik och Anna Forsman. 1930 öppnade Linus Rönnlund och Johan Berglund en affär hos Arvid Nordkvist. Affären brann ner 1933. 1936 öppnade Helge Persson en affär i Hov och hade även en filial i Barsviken. Filialen stängde 1948 och sedan dess har det inte funnits någon affär i Barsviken/Malviken.

 

År 1910 togs en ny skola i bruk, Kyrkskolan, Hov. Den gamla skolan revs och uppsattes i Högsnäs som skola. Även Antjärn fick sin skola. Barnen i Barsviken/Malviken fick gå upp till skolan i Hov för det fanns ej någon skola där nere.  Tidigare under 1900-talet fannse en skola i Malviken med varannandagsläsning hos Harald Nordkvist. Skolan startade 1919 med en lärarinna, Ebba Esmerald. På gården fanns en son till Arvid Nordkvist som hette Algot och Ebba och Algot gifte sig 1931 och skolan flyttades till Malviken och varade i 16 år då den upphörde pga för få barn. 1947 flyttade Ebba Nordkvist till Hov och tjänstgjorde som lärare där till sin pensionering