Skarpudden
- tusentals års historia i
koncentrat
En
tur till fots runt Skarpudden är en flertusenåra upplevelse koncentrerad till
ett per tre timmars promenad en solig söndag. Den ger ett
tvärsnitt genom fyra tusen års växlande
historia med en gemensam nämnare: Havet! Udden är mycket rik på fornlämningar.
Men den gäller att se upp! Kanske du annars kliver på en gammal grav från
tusen år före Kristus! Många rösen är föredömligt
utmärkta. Det är förhållandevis lätt att tidsbestämma lämningarna. Området
har en landhöjning som inte står världsarvet Höga kusten efter. Det är
”bara” ca 3 500 år sen som landet började höja sig ur havet och först
var Skarpudden endast några skär utanför kusten och benämndes då också
Skarpaskären, som senare blev Skarpa Udd och så småningom Skarpudden. Det finns alltså
redan idag mycket att studera och begrunda på udden. Men det mest
fantasieggande är de lämningar man anar men som ännu inte är utforskade!
|
Redan när man stiger ur bilen på Barsvikens parkering kliver man rakt in i historien. Det gamla fisksalteriets röda träbyggnad från 1930-talet ligger centralt i hamnen. Idag är den ett populärt sommarkafé.
Ett hundratal meter från hamnen ligger det lilla kapellet med sin intressanta historia. Här låg på 1800-talet också ett skeppsvarv. Fisket har alltid varit en mycket viktig näring i trakten. Tack vare fisken klarade sig kustborna förhållandevis bra ifrån det lidande som drabbade folk under missväxtår. Tillgången på fiskevatten var dock en ständig källa till tvister. Redan under 1400-talet seglade fiskare sommartid från Gävleområdet upp till Balsviken, som Barsviken då benämndes efter det fornnordiska ordet ”bal” som betyder klippa. |
På hösten återvände de
hem med last av saltad fisk. Trots många konflikter ställde alltfler gävlefiskare
kosan mot norr varje sommar och på
1700-talet hade gruppen vuxit sig så stark att man begärde att få bygga ett
eget kapell. P den här tiden rådde kyrkoplikt och fiskarna fann det besvärligt
att få bygga ett eget kapell. På den här tiden rådde kyrkoplikt och fiskarna
fann det besvärligt att på obanade vägar varje söndag ta sig till Häggdångers
kyrka. Den var också så liten att en stor del av menigheten fick åhöra
gudstjänsten utomhus. Under en tid kunde kyrkan inte alls användas efter de
skador den fick när ryssarna 1721 härjade i trakten och brände allt som kom i
deras väg.
I mitten av 1700-talet fick man också tillstånd att bygga Barsvikens kapell, som idag är en omistlig pärla i bygden. Strax ovanför kapellet går en liten stig in mot Skarpudden. Knappt har man satt sin fot på stigen förrän den första lämningen ligger där. Det är mullbänkar efter medeltida byggnader. En mullbänk är ursprungligen inte en pris läppsnus utan jordvallar man lade upp som isolering vid husgrunder.
Inte långt därifrån dyker den första rödmålade stolpen upp vid stigen. För några år sedan röjdes stigen upp och pålarna sattes upp för att markera de viktigaste fornlämningarna. Här finns ett gravröse från senare delan av järnåldern (år 500 – 1 050 e Kr). Fraven är plundarad men några värdeföremål finns knappast i den här typen av gravar. Nästa lämning är åtminstoene två gravar, troligen från järnåldern. Den ligger på 20 m höjd över havet. Eftersom landhöjningen är ca 1 meter per 100 år kan åldern bestämmas till tiden omkring Kristi födelse. Men någon av gravarna kan vara äldre än så, kanske från bronsåldern.
|
Den tredje stolpen markerar det ståtligaste fyndet på Skarpudden. Det är ett stort gravröse från tidig järnålder. Eftersom det ligger 30 meter över havet är det daterat till övergången från bronsåldern till järnåldern, dvs ca 500 före Kristus.
Det är en mäktig grav. De stora stenarna är fraktade per båt till platsen, som då bara var en klippa i havet. |
Men det är inte avslipade stenar som man finner på havsstranden utan kantiga stenar som hör hemma i moränavlagringar på land! Det handlar kanske om 50-talet ton stenbumlingar. Röset är stort, högst beläget och troligen äldst på Skarpudden. Det är hisnande att fantisera om vilka människor som utfört denna bedrift. Att den döde inte var en vanlig ”Svensson2 som fick ett så ståtligt gravmonument är helt klart. Men vem var han…? |
Den fjärde anhalten på stigen består av flera lämningar. De äldsta delarna är ca 1 500 år gamla – en skadad kompassros dock troligen från långt senare tid. En stensättning som är omgiven av en krans av stenar, är omtvistad. I folkmun kallas den ”domarringen”, men den kan också vara en grund efter en hydda.
Följer man stigen när den bryter av mot norr kommer man snart till en liten tjärn; Grupppytsen. Kanske är det här den mest fantasikittlande platsen på Skarpudden! Det här var tidigare en djup skyddad havsvik. Ända långt in på medeltiden kunde fartyg segla in här och få en skyddad hamn. Om det på Skarpudden ska gå att hitta andra lämningar av mänsklig aktivitet, kanske rent av en boplats så ska det vara här! Men platsen är ännu inte utforskad och den delvis dyiga tjärnen är inte lätt att undersöka. Ännu så länge får rudorna i tjärnen leva i fred…
|
Skarpaskären och Skarpudden har alltså varit kända av människor i tusentals år. Området har använts till jakt och fiske ända till våra dagar. Någon odling har knappast skett.
Skarpudden kan också ha varit en anhalt för människor på pilgrimsresa till Nidaros, dvs Trondheim. På British Museum i London hittade Nils-Erik Biberg en gammal karta som anger en sådan färdväg.
En av dem vi känner till namnet, som varit på Skarpudden. Är Ragnar Lodbrok. Han levde på 800-talet och var son till en dansk kung. Han var troligen en vikingahövding. Trots sitt krigiska och våldsamma rykte var vikingarna i första hand ett folk som ägnade sig åt fredlig handel och kolonisation. Men självfallet hamnade de ibland i strider med boende och konkurrenter. Och det är de krigiska bedrifterna som oftast blir ihågkomna.
I Kràkumàl – Ragnar Lodbroks dödssång, muntligt berättad under flera hundra år innan den nedtecknades – skildras en strid som står vid Skarpaskären. Det är första gången namnet nämns i skrift.
För övrigt dog Ragnar Lodbrok i England, när hans fiender kastade ner honom i en grop med giftiga ormar.
Men det är ju faktiskt en helt annan historia….
Ragnar Sigurdsson
Lodbrok: Sveakonung ca 770 - 785.
Son till kung Sigurd Ring och Alfhild. Gift med Aslög, dotter till Brynhild och
Sigurd Fafnesbane, även med Tora Borgarhjort (kungadotter från Götaland). Var
med om många storslagna äventyr. På det sista av dem, ett krigståg till
Norhtumberland, tas han till fånga av den grymme kung Ella och dör i dennes
ormgrop. Han sista ord är legendariska: "Grymta månne grisarna när de hör
hur den gamle galten lider!". Och han fick rätt - hans söner tog en
blodig hämnd. troligen höglagd på Vallsgärde utanför Uppsala. Möjligen
kung över Sverige, Norge, Gårdarike (Ryssland), England och Skottland.
Gunnar Johnsson
Nils-Erik Biberg
Oktober 2001