Utställning med bygdehistoria
 


Resultatet av studiecirklar om bygdens historia, presenterades i lördags vid bygdegårdens dag, som för femte gången arrangerades i Häggdånger. Det är ortsbor som dokumenterat kläder, postgång, företagsamhet, rättsskipning och Häggsjö bys historia.
- Vi har haft mycket folk hela dan, berättar Barbro Westerholm, bygdegårdsföreningen.
Gun-Britt Rodling hade ställt ut kläder från slutet av 1800-talet. De allra flesta plaggen var finkläder från Eriksdal och Skällom. Leif Törnlund hade dokumenterat Evert Törnlunds åkeri.
- Det finns ju inte många företag i Häggdånger förutom jordbruken. Pappa hade åkeri och det var inte så enkelt när det saknades bränsle under kriget.
Anders Englund hade dokumenterat Häggdångers postväsende, från starten 1875 och framåt. Förutom post i kyrkbyn fanns även post i Antjärn fram till 1931. Dessutom hade man ställt samman information om bygdens avrättningsplats vid Kallbäcken, som en period användes av hela landskapet.
- Det har varit mycket stimulerande att arbeta med de olika cirklarna, och olika fynd leder fram till att fler intresserar sig. När man ställer ut föremål får man ofta höra "en sån där har vi hemma", berättar Barbro Westerholm.
Förutom utställningar hölls även höstmarknad med lokala produkter och loppis till klassresa.
 


 

Åke Dahlbäck